لوله، اتصالات و شیرآلات صنعتی و ساختمانی شرق

چسب لوله پلیکا

دوشنبه, ۶ مرداد ۱۳۹۹، ۱۰:۵۸ ق.ظ

انواع چسب های سازه ای

چسب لوله پلیکا تنها چسبی نیست که در یک بنا یا سازه مورد استفاده قرار می گیرد. در اینجا تنها نام انواع چسب ها را فهرست وار بیان می کنیم و سپس به تشریح عملکرد چسب های لوله پولیکا یا پی وی سی به عنوان یک محصول زیرشاخه می پردازیم:

  1. چسب‌های اپوکسید (چسب چوب، شیشه، بتن و پلاستیک از این نوع است)
  2. چسب‌های فنولیک (این نوع چسب برای اتصال فلزات به کار می رود)
  3. چسب‌های تراکمی فرمالدئید ( این مدل منحصرا برای چوب مناسب است)
  4. چسب‌های آکریلیک (مناسب برای درزگیری)
  5. چسب های پلی سولفیدی (به عنوان عایق فوق العاده عمل می کنند)
  6. درزگیر های سیلیکون‌ها (این چسب ها در ایران به چسب آکواریوم معروف هستند، در نتیجه در حمام و فضاهایی به این شکل مناسب عمل می کنند)

چسب آب بندی لوله پلیکا چیست؟

همان طور که گفتیم، لوله های پی وی سی (PVC) و یو پی وی سی (U-PVC) یا همان پلیکا را نه با روش های معمول، بلکه با استفاده از چسب، جوش می دهند. هر چند که این گزاره به این معنا نیست که هیچ راه دیگری برای اتصال وجود ندارد اما، منظور این است که تاکید کنیم PVC Solvent Cement یا استفاده از چسب های مذکور، بهترین، معقول ترین و استانداردترین روش ممکن است. در این نوع اتصال، دو عامل تعیین کنندگی دارند، اولی مدت زمانی که چسب خشک می شود و دومی، توان و استحکام جوش یا اتصال ایجاد شده است. چسب آب بندی لوله پلیکا ترکیبی است از پلیمرهای پلاستیک، غلظت دهنده و پایدارکننده. یک چسب لوله پلیکا درجه یک و استاندارد محسوب می شود اگر ساختاری یکنواخت و ویسکوز داشته باشد.

چسب لوله پلیکا

به دلیل ساختار و نحوه ی عملکرد منحصر به فرد ( چسب لوله پلیکا محل اتصال را در خود حل می کند. به بیان دقیق تر در سطوح بیرونی و درونی به ترتیب اتصالات نرگی و مادگی روی می دهد و سپس از طریق این جوش، دو لوله ی مجزا، یک پارچه می شوند) نمی توان از این دست چسب ها برای لوله پی وی سی های نازک یا پلیکاهای شماره پایین بهره برد (زیرا ممکن است به جای اتصال کل لوله از بین برود و درون چسب حل شود)، در نتیجه، چسب لوله پلیکا مخصوص اتصال سطوح پروفیلی، فاضلاب یا سامانه ی آبرسانی لوله های کشاورزی است.

چسب از چند حلال با سرعت و قدرت متغیر فراریت بهره می برد. علت این امر هم ساده است، اگر سرعت تبخیر چسب (و به تبع آن حل کردن لوله در خود) خیلی زیاد باشد، اتصال درونی شکل نمی گیرد و اگر کار خیلی کند پیش برود، اتصال به سطح نمی رسد.

چسبی مناسب است که ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • استانداردهای ISIRI 2002 , BS-4346 ,ASTMD2564 , DIN1970 را کسب کرده باشد
  • درصد رزین پی وی سی حداقل داشته باشد
  • در دمای اتاق در حدود نود سانتی پواز ویسکوزیته نشان دهد
  • بعد از دو ساعت به یک و نیم، بعد از شانزده ساعت به سه و نیم و پس از هفتاد و دو ساعت به شش مگا پاسکال قدرت کششی برسد (اعداد معرفی شده حداقل ها هستند).
  • بعد از دو ساعت حداقل به سه مگاپاسکال برسد.

سایر ویژگی های کیفی چسب عبارتند از:

  • مقاومت دربرابر خوردگی
  • مقاومت دربرابر عوامل شیمیایی
  • مدول الاستسیته و انعطاف بالا
  • استحکام کششی و وزن پایین
  • زبری پایین
  • مقاومت در برابر شعله

کاربرد و چگونگی استفاده از چسب لوله پی وی سی

چسب لوله پلیکا، کیفیت لوله کشی و انتقال سیالات را ارتقا می دهد و می تواند اتصال استاندارد و قدرتمندی را برای لوله پلیکا به ارمغان آورد. چسب در صنعت ساختمان از نمای سازه تا کابینت ها، از درزگیری شیشه تا پر کردن منافذ کاشی ها بکار می رود و در سیستم لوله کشی و خطوط فاضلاب نیزاز اهمیت زیادی برخوردار است.

چسب های لوله پلیکا یا چسب پی وی سی می توانند در مدت زمانی بین هشت الی بیست و چهار ساعت در سطح اتصال لوله، نوعی جوش پلاستیک ایجاد کنند. از آن جا که اهمیت کیفیت بالای اتصال در لوله ها فوق العاده بالاست، آب بندی و چسباندن لوله های فشار قوی PVC و U-PVC با این چسب های مخصوص انجام می شود.

دو نکته ی مهم را باید در شیوه ی استفاده و نگهداری چسب های لوله پلیکا در نظر داشت. اول این که به هیچ عنوان نباید چسبی غلیظ را با استفاده از حلالی دیگر رقیق ساخت (زیرا قدرت چسب به طور چشم گیر و قابل توجهی کاهش می یابد) و دوم اینکه، در صورت نگهداری چسب در محیط آزاد بدون محافظ، شاید بهتر باشد که از خیر استفاده از آن چسب لوله پلیکا گذشت، زیرا چیزی به نام چسبندگی در ویژگی هایش یافت نخواهد شد (دلیل این امر هم ساده است، حلالی که باید درون لوله نفوذ کند، تبخیر می شود و باقی مانده ژلاتینی است که توان عبور از مولکول های پی وی سی را ندارد و نمی تواند پیوند ایجاد کند).

محل اتصال باید بسیار تمیز و دقیق برش داده شود (از اره یا برش دهنده ای با ریزترین دندانه استفاده می شود).

هر چه قدر هم برش حرفه ای انجام شود، باز هم سطح باقی مانده بالا و بلندی دارد. در نتیجه نیاز است تا با یک سنباده سطح مورد نظر را صاف و صیقلی ساخت. این کار علاوه بر اینکه اتصالی با کیفیت ایجاد می کند، باعث می شود که سیال در انتقال دچار افت فشار نشود

از آنجا که مدت زمان قرار دادن چسب روی سطح و خشک شدن آن چندان طولانی نیست، توصیه می شود که قبل از اقدام، با برنامه ریزی، نشانه گذاری کرد و کار را پیش برد.

در صورتی که مراحل بالا صحیح انجام شده باشند، کافی است چسب را در محل اتصال قرار داد و پانزده ثانیه اعضا را ثابت نگاه داشت (همچنین بلافاصله پس از قرار دادن چسب برای درگیری بهتر آن در محل، می توان اعضا را نود درجه روی هم چرخاند).

منبع

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی